2012 m. vasario 3 d., penktadienis

Ankstyvasis kėlimąsis

Jau kurį laiką pagal 30-ties dienų įpročio įtvirtinimo metodiką keliuosi anksti ryte (apie 5 val). Prabėgo vienas mėnuo, dabar greit bus jau 2 mėn. ir visiškai nebesinori gyvent pagal senąjį miego rėžimą.

Patarlė sako, jog rytas protingesnis už vakarą.
Ir ši patarlė visiškai nemeluoja.
Kodėl vakaras susijęs ne su itin dideliu protavimu?
-Pagal įvairiausias statistikas vakare visuomet nutinka dauguma blogų dalykų: girtuokliavimai, muštynės ir visokios kitos kvailystės.
-Vakaras yra tas periodas kuomet žmogus yra pavargęs ir turi atstatyti savo jėgas.
-Naudingiausias miegas būna iki 12 val nakties, o jei miegoti nueiname 1 val, vadinasi iššvaistome labai svarbius savo energijos resursus.

O ryte:
-Pats produktyviausias laikotarpis kuomet anksti ryte per kelias valandas padarome daugiau negu nuo pietų iki miego likusi laiką, ir jaučiamės laimingesni ir pailsėję, kadangi atlikome labai daug darbų.
-Nėra nieko įspūdingiau už saulėlydį ar saulėtekį, jų stebėjimą.
-Jautimasis dienos šeimininku: kai visi dar miega o tu atsikeli ir jau būni atlikęs dalį savo darbų, kai kiti dar rąžosi- tai leidžia pasijausti tikrai užtikrintai.
-Gali nesiversti per galvą skubėdamas į darbą bet užtat turi minutėlę viskam apgalvoti ar pamedituoti.
-Kaip žinia ankstyvas kėlimasis turi sąsajų su geresniu virškinimu.
-Tekant saulei suaktyvėja hormonai atsakingi už puikią savijautą, o jei mes tai pramiegame?..
-Ir galų gale faktas jog nerasime žmogaus, kuris aktyviai tobulindamasis nežinotų apie ankstyvo kėlimosi privalumus
Štai keletas video:

***

***

***

***

***
Klaidos kurias daro dauguma pradedančiųjų ankstyvųjų paukštelių:
-Užsibrėžia tikslą nuo rytojaus visą gyvenimą darysiu taip.
-Užsibrėžia viską iškart,ne vien ankstyvas kėlimąsis, bet ir kiti naudingi įpročiai.
-Neskirsto įpročio ugdymo etapais.
-Klauso "protingųjų snaudalių" patarimų.
-Papasakoja apie savo ketinimą kitiems, nors tai dar tik ketinimo stadija.
-Pasakoja apie savo ketinimus žmonėms, kurie sako "nevark, vis tiek nieko nebus".
-Nori super teigiamo efekto po kelių naujo įpročio dienų.
-Sieja tai su valingumu, savęs laužymu, savęs "perlipimu".

Tai kas padės įtvirtinti šį įprotį:
-Žadintuvas padėtas iš lovos nepasiekiamoje vietoje- kuomet jo ieškodamas pilnai išsibudini.
-Nusiteikimas: "Aš tik pabandysiu" ir štai tu pabandai vieną dieną, o gal galėsiu ir rytoj po to tau jau reikia daugiau dienų, kol galiausiai nebegali be to, nes kiekviena diena tau prideda pasitikėjimo.
-Tu pasilieki sau teisę sulaužyti šį įprotį jei tau tai nepatiks (įdomu tai, kad būtent pasilikus sau teisę tai padaryti tu prarandi bet kokį norą sulaužyti šį įprotį)
-Skirstymas etapais iš pradžių užsibrėži 7 dienų etapą po jo kūnas jau rodo šiokius tokius įpratimo požymius, padarai tai dar 3 dienas štai jau ir dekada, po to seka mėnuo, kuomet jau matosi šiokių tokių įpročio tvirtėjimo požymių, po to 3 mėnesiai kuomet sąmonėje susiguli su įpročiu susijusios nuostatos, po to 9 mėnėsiai- per tiek laiko išsivysto žmogus motinos įsčiose-taip gimsi tu naujasis- ryto paukštis. Toliau seks tolimieji etapai metai ir t.t. kurių metų tu patirsi didžiausius teigiamus šio įpročio efektus.
-Tu pasidarai pagalbinius įpročius: ėjimas anksti miegoti, vaikščiojimas gamtoje prieš miegą, draudimas sau prigulti dienos metu ir t.t.- bet svarbiausia tu karts nuo karto reguliariai sulaužai šiuos įpročius, kad suprastum koks įprotis svarbiausias- atsikelti užsibrėžtą valandą ryte.
-Kritikams pasakai apie savo įprotį kai jau šis stipriai įtvirtintas ir jie gauna smūgį žemiau juostos.
-Pasidalinti savo patirtimi su kitais, norinčiais to siekti taip pat- viena iš galingiausių priemonių.
-Pasidarai tikrąja to žodžio prasme ryto kultą: tavo klausomos muzikos grojaraštyje pradeda dominuoti žodžiai: saulėtekis, rytas. Tavo sieną papuošia paveikslas su saulėtekiu, tavo elektronikos prietaisų (kompiuterio, telefono ir t.t.) darbastaliuose uždedami saulėtekio paveikslai, tu skaitai tinklaraščius apie ankstų kėlimąsi, žiūri youtube filmukus apie ankstaus kėlimosi privalumus, bendraudamas skiri didžiausią dėmesį ryto paukšteliams, susirandi daug draugų, kurie keliasi anksti ryte, rytas tampa tavo dominuojančiu žodžiu. Kitaip tariant tu formuoji savo naująją realybę ir aplinkybėms belieka tik trauktis arba būti sutraiškytoms.
-Ir taip atsikėlimas ryte tampa mažiausiu darbu, kurį tu darai vardan šio įpročio- didžiausias darbas naujos sąmonės formavimas.




8 komentarai:

  1. Labas rytas :)

    Labai įkvepiantis straipsnelis!

    Įdomu tai, kad net tuos, kurie linkę ilgai miegoti, organizmas su amžiumi vis vien pradeda "žadinti" vis anksčiau.

    Ankstyvas kėlimasis - iš tiesų geros savijautos šaltinis. Pritariu visiems tavo painėtiems argumentams, nes viską patyriau pati :) .

    Ir, aišku, nereikia daryti drastiškų sprendimų pratinantis keltis anksti: pakanka pradžiai po 10-15 minučių anksčiau gultis ir tiek pat laiko anksčiau keltis, po truputį ilginant šį laiką. Tuomet šis geras įprotis atsistato savaime :) .

    O kad keltis anksti yra didelis gėris įsitikinau, kai sutriko miegas po avarijos (nes teko ilgą laiką gulėti). Dabar jau, kai sveikata atsistato, sugrįžtu į įprastą ritmą, ir iš karto keičiasi nuotaika. Net pradėjau žymiai mažiau miegoti, nes, matyt, atsigulinėjau :) .

    Apskritai, priimant bet kokius sprendimus link sveikos gyvensenos, pastebėjau, kad geriau mažiau apie tai pasakoti aplinkiniams ;), nes vis dar nemažai žmonių gyvena nesveikai..

    Ačiū, Vytautai, labai pakėlė nuotaiką! :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Labas rytas Vilte:)

    Man asmeniškai miego režimas buvo tikra katastrofa,kadangi eidavau miegoti tada,kai jau galva linksta prie stalo,dienos metu miegodavau,kartais ir po kelis kartus, na o rytinis kėlimąsisi išvis tragedija- atsikeli 9-10 val, jei neprireikia anksčiau ir jautiesi,kaip atsilikęs nuo gyvenimo, kažką pražiūrėjęs. Bet pakeisti tai nebuvo sunku, kadangi jau labai ilgai prieš tai ieškojau informacijos apie ankstyvąjį kėlimąsi.
    O gamta tikrai galinga, jei vistiek ir kitaip įpratusius bando su laiku žadinti vis anksčiau :) Tik visuomeninis gyvenimas labai iškraipo natūraliuosius ritmus, kadangi tiek žiemą tiek vasarą dažniausiai keliamės vienodu laiku, o kaip žinia pats sveikiausias režimas: su saule keltis ir su saule eit miegot-bet tai būtų gana sunku derinti su darbais,kitais žmonėmis, nes vasarą saulutė jau kyla ir puse keturių, o žiemą būna ir aštuntą valandą.Sunku suderint, bet tai nėra neįmanoma... :)
    Apskritai pastebėjau, kad daugumoje vakaras labiau mėgiamas, kadangi asocijuojasi su atsipalaidavimu, šventėmis, alkoholio vartojimu, o rytas buna nekenčiamas dėl pagirių, dėl to kad vėl reikia kibti į darbus ir panašiai
    Džiaugiuosi dėl tavęs Vilte kad viskas taip gerai išėjo :)
    Na dėl aplinkinių kartais norisi ir pykt ant jų už tuos "nevark nieko tau neišeis", bet taip pritariu tiesiog mažiau pasakoti apie savo ketinimus ir viskas, nes visada jei darai kažką kitaip, tuomet į tave žiūri kaip į ne šios planetos padarą :D Na bet labai dažnai pats didžiausias kritikas, kartais po kurio laikovirsta į patį dižiausią to ar ano dalyko aktyvistą.

    Geros tau dienos :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Labas rytas :)

    Dėl skeptikų - taip ir mums nutiko: visi mūsų šeimos nariai sveikai gyvena, tai pradžioje sulaukdavome labai daug piktos kritikos ir nesupratimo. Aišku, kodėl - nes prieš tai gyvenome "kaip visi" ir sėkmingai alinome savo sveikatą..

    Galiausiai natūraliai atsiskyrė tie žmonės, su kuriais siejo tik šventės su alkoholiu ir nesibaigiančios kalbos "kaip viskas blogai ir nieko čia nepadarysi, todėl reikia švęsti, kol gali, paskui bus nors ką prisiminti" :)..

    Dabar jau net buvę skeptikai atsargiai klausinėja apie sveiką gyvenseną, nes jau matosi mūsų beveik dešimtmečio tokio gyvenimo rezultatai :) . Niekuomet įkyriai nepiršome savo nuomonės, tik jei paklausdavo - atsakydavome. Na, gal vyras kartais ir pasikarščiuodavo, bet aš iš prigimties esu taiki, todėl visada esu taikdarė :) .

    Taip kad būti geru pavyzdžiu - pats geriausias būdas sudominti žmones :) . Man patiko mintis, kad tie, kurie nori įtraukti žmones į visokias priklausomybes - turi aiškų tikslą - pelną, o tie, kurie propaguoja sveiką gyvenseną, neturi jokių tikslų, išskyrus kaip parodyti, kad galima gyventi sveikai ir kad tai didele dalimi priklauso nuo pačio žmogaus.

    Geros dienos ir tau, Vytautai! :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Jūsų vaikams tikrai labai pasisekė, kad turi tokius tėvus, juk vaikystėje įpročiai formuojasi tvirčiausiai- vadinasi daug problemų gyvenime tiesiog nebus, o kaip kartais juokinga o gal graudu klausyti kai žmogus sako: gyvenimas sunkus, gyvenimas kupinas problemų- tačiau kai pažiūri ką jis daro, kad taip nebūtų- ogi žiūri televizorių, siurbia alų ir keikia valdžią (bet ką reiškia keikia- jis nesako ką konkrečiai valdžia daro blogai, kokia visos tos negeros sistemos paslėpta esmė, jis kaltina tiesiog, kad pateisintų savo neveiklumą).

    Ta kritika tai tikrai pikta būna- "kaip išvis galėjai pagalvoti, kad ką daro visi yra blogai, tu ką laikai save pranašesniu už kitus, vadinasi esi pasipūtėlis?" ir panašiais "argumentais" rėžia kritikai.

    Ir žinoma sveikinu su dešimtmečiu kitokio gyvenimo :) Turint tokį bagažą turbūt nebeveikia jokia kritika ir kritikuotojai jau praradę visus šansus :D

    Tai žinoma, kad turi galvoje tik pelną tie kurie pardavinėja alkoholį, narkotikus ir t.t. O be to ne vien gamintojai ir prekeiviai to nori, bet ir kiti šešėliniai dariniai,kurie nori lengvai valdomos visuomenės. Štai tabako pardavėjai jau "gina" vaikų teises- esą vaikas pats gali pasirinkti- rūkyti jam ar ne?

    Na tie kurie propaguoja sveiką gyvenseną galbūt turi vieną tokį galingą tikslą- kuo daugiau žmonių atvedame į sveikatą tuo geriau mums patiems, galime dar labiau augti, nes visa aplinka auga ir dar giliau suvokt viską, kaip sakant turime tada dar didesnę paspirtį :)

    Ačiū Vilte :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Kaip tik vaikams nėra viskas taip paprasta. Visuomenėje, kurioje yra propaguojamas alkoholio gėrimas, nėra paprasta būti kitokiu - juk bendravimas tokioje visuomenėje galimas tik su buteliu.

    Vyresnysis tai savarankiškas, todėl turi tvirtą nuomonę ir jam ne tiek svarbi aplinkinių nuomonė. Be to, jo visi draugai negeriantys. O štai jaunėlis - vienintelis negeriantis klasėje tarp vaikinų, yra dar ir viena mergaitė. Va jam tai nelengva, nes ir bendrauti nelabai yra su kuo.

    Bet kažkaip apsiprato, išmoko būti vienas, mokosi labai gerai, todėl turi didelių tikslų. Aš jam sakau: tavo klasiokai skuba gyventi, įsivaizduodami, kad gerti alkoholį reiškia būti suaugusiu. Liūdna, bet daugelis iš jų jau gyvenimo pradžioje susigadins ir sveikatą, ir psichiką. Prieš porą metų vienas berniukas iš paralelinės klasės mirė perdozavęs..

    Palyginus su mūsų karta - mes tik ragavome po truputį, kas taip pat, aišku, yra blogai, bet dabar jaunimas geria, kad pasigertų - štai kaip "patobulėjome" ir kokį poveikį padarė alkoholio prieinamumas ir propagavimas.

    Bet kokiu atveju - aš manau, kad turi kažkas rodyti blaivybės pavyzdį, kitaip po kokio dešimtmečio jau ir kūdikiams pradės duoti kokį "Babyšampaną".. Turi vaikai ir jaunimas matyti, kad galima gyventi ir kitaip - be alkoholio.

    Ši tema neišsemiama, kol dar dauguma girtauja..

    Jaukaus vakaro, Vytautai :)!

    AtsakytiPanaikinti
  6. Labas rytas Vilte :)

    Ir visgi tėvai jau puse (o gal ir daugiau) visos vaiko aplinkos, o tai labai svarbu, kad ir kokie svarbūs atrodytų bendraamžiai. O jei vaiko tėvai išgeria arba smarkiai išgeria ir jo seneliai, proseneliai ir t.t. turėję bėdų su tuo- tai čia jau praktiškai užburtas ratas- vaikas tiesiog supranta tai kaip šio pasaulio tikrovę.

    Taip nors anais laikais, kuriuos dar pamena mano tėvai- alhoholis buvo laikomas išskirtiniu tarybinių laikų bruožu ir problema, tačiau, kas dabar vyksta... neveltui prognozuojama, jog Europoje įsivyraus islamas,juk musulmonai išvis negeria ir jų vis daugėja Europoje, o štai krikščioniškos tautos laikydmos savo vertybes kone aukščiausiomis pasaulyje naikina save kaip tik sugeba.

    Taip pavyzdžio rodymas puiku ir daug žmoniu pritaria, bet kai pasakai jog nulis tolerancijos alkoholiui iš savo pusės tai labai sunku suprasti žmonėms,galvoja, kad turi kokių super didelių sveikatos problemų, kad taip darai.

    Va neseniai mačiau laidą, kurioje alkoholikus koduojantis daktaras pasakoja: "Nuo alkoholizmo dar nepagydėme nė vieno, mes tik padarome alkoholikus abstinentais, o pagydymas reiškia kai žmogus nebegeria tačiau išmoksta saikingai paragauti ir pritapti šioje visuomenėje"- ir šitaip kalba specialistai, o kam pritapti toje visuomenėje, o kodėl niekas nekelia klausimo jog ir pati visuomenė švelniai tariant gali būti nesveika?

    Kartais,kai žmogus klausia kaip tau pavyko, kaip man galėtų pavykti, sunku padėti- įsijungia apsauga ir atsiriboji,nes galvoji, o gal jis nori tik pasijuokt, gal jis nori tik "sudirbt" tave.

    Ir labai smagu, kad ir valdžioje yra tokių žmonių, kurie visiškai negeria ir rodo pavyzdį: Č. Juršėnas, J. Karbauskis, kuris rengia šeimų šventes, kuriose netoleruojamas bet kokio alkoholio vartojimas.

    http://www.youtube.com/watch?v=M6ZFlBzpwPY

    Gero šeštadienio Vilte :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. sveiki,neseniai aptikau jusu straipsnius,jie man labai patinka,bet taip rasyti,isreiksti mintis kaip Vilte as nemoku..Va cia jau ir prasideda saves menkinimas.Iseinu i miesta,ir galvoju,kad as negraziai apsirengusi,kad i mane visi ziuri,bijau uzmegsti pazintis naujas(esu issiskyrusi),Esu siumpatiska,bet pasitikejimo savimi truksta..Susipazinus su nauju zmogumi jauciuosi lyg ir laisvai,bet po truputi pradeda kaustyti baime,o ka as toliau su juo(ja)snekesiu,bijau pasirodyti neidomi.Pradedu save zeminti,esu mokslu nebaigusi,gal todel ir galvoju,kad neturesiu ka sneketi..Dabar paskaiciau "Ankstyvasis kelimasis",taip galvoju labai noreciau keltis anksciau,buti zvalesniai,bet kaip ta padaryti,kai dirbu 3 mainom.Man viena maina ir taip prasideda nuo 5 val ryto,kita maina 6 val ryte baigiasi,tai ir tenka eiti gultis diena,o diena juk ne toks miegas,bet prisiverti,juk vakare ir vel i darba ir taip po savaite.Organizmas pripranta.Savaitgali pailsi,nuo pirmadienio jis vel nebesupranta ko is jo norima..Va cia ir vel pradedu save grauzti,kad nesimokinau,todel ir dirbu toki darba.. Aciu Ina

    AtsakytiPanaikinti
  8. Labas vakaras Ina :)

    Taip iš pradžių atrodo gana sunku atsikratyti nepasitikėjimo savimi kompleksų, bet pirmiausiai reikia atrasti šaltinius: tai ir tėvų auklėjimas ir bažnyčios autoriteto primetimas, kai manoma jog dievas yra tas prieš kurį reikia klauptis, mušti sau kumščiu į krūtinę kaltinant save, bei visaip kitaip nusižeminti.
    O beje kalbant apie mokslus, mano nuomone vertingiausia tai ką atrandame patys, nes mums visiems duota atrasti tai kas kiekvienam svarbu, kai mokslai tuo tarpu gali išmokyti taik įvairių apskaičiavimo būdų, kaip taisyklingai rašyti žodžius, bet kas mus išmokys būti laimingais- tik mes patys :)
    Bet jūs taip pat turite vieną palankų dalyką kalbant apie ankstyvąjį kėlimąsi- jums vieną iš kelių pamainų tenka dirbti nuo ryto, o tai jau gerai, jums nereikia tada prisiversti keltis, juk jūs einate į darbą- o tai savaime suprantama.
    Jei manęs kas paklaustų, kokie efektyviausi ir universaliausi būdai yra siekti laimės- atsakyčiau jog tai yra visiška blaivybė, informacinė švara (gyvenimas be tv, laikraščių ir kitokios bevertės medijos), natūrali mityba, ramesnis seksualinis gyvenimas ir aišku dienos rėžimas ir tik po to jau eitų egoizmo slopinimas ir visa kita.
    Jūs dabar neturite galimybės laikytis visada vienodo dienos rėžimo, aš šiuo metu labai noriu pereiti ant žaliosios veganinės mitybos, bet kol kas tokių galimybių nėra, bet nuosekliai galvojant, dirbant ties tuo matau jog tų galimybių vis daugėja, taip ir jums- kuo labiau to norite, ieškote įvairių būdų tuo labiau traukiate į savo gyvenimą galimybes,po to likimas netgi pradeda dirbti asmeniškai jums- nei iš šio nei iš to pastebite, kad nukrinta jums vienu ar kitu klausimu palankios situacjos- tai nėra joks atsitiktinumas- tai jūsų darbo su savimi vaisius. Kiekviena savigraužos minutė gali būti panaudota darbui su savimi. Stiprus tikslingas ir svrabiauia savas (unikalus) noras pritrauks bet ką į jūsų gyvenimą.

    Sėkmės jums :)

    AtsakytiPanaikinti