2011 m. lapkričio 28 d., pirmadienis

Triukas su saviverte

Kuo skiriasi tikras pasipūtėlis nuo iš tikro savo vertę jaučiančio žmogaus?
Vienu pagrindiniu dalyku: pasipūtėlis gauna pagyrimus iš kitų ir kai tik per daug užriečia nosį tie kiti jį "nusodina".
Savo vertę gi jaučiantis žmogus, pats sau "skiria pagyrimus ir papeikimus", bet kadangi jis supranta jog iš nieko savęs nepagirsi, todėl veikia ir už sėkmingus darbus- pats save pakelia, ir to iš jo negali atimt niekas, išskyrus jį patį.
Todėl tikrai kvaila džiaugtis nepelnytais pagyrimais ir juos iškeisti į menkavertes pasipūtimo akimirkas.
Tuo tarpu pelnyti pagyrimai negali išvesti "iš kelio", kadangi pirma tu pats pagiri save viduje už konkretų veiksmą ir tik po to kiti.
Svarbu visada kritiškai įvertinti giriantįjį, vaikai jau nuo mažų dienų to mokomi gudriomis pasakomis apie lapę gražiais pagyrimais išviliojančią iš šarkos sūrį.
Yra tokia graži afirmacija: garbę atiduodu Kūrėjui, gerovę pasiimu sau.

2 komentarai:

  1. Labas, Vytautai, kaip įdomu - abu parašėme tuo pačiu metu ta pačia tema. Visiškai pritariu tavo mintims :). Tai tik išoriškai atrodo, kad pasipūtęs žmogus jaučiasi "kietas" - iš tiesų jis yra visiškai priklausomas nuo aplinkinių žmonių nuomonės.. Ir puikią pasakėčią priminei apie lapę ir varną :) .

    AtsakytiPanaikinti
  2. Labas, ruvi :), būtent kad priklausomas, kai kada gal ir atrodo, kad pasipūtimas tai savarankiškumas, bet pasipūtelis yra pakliuvęs į trumpo matymo spąstus ir kiti jį dažnai vedžioja už nosies (tie vedžiojantys taip pat beje dažnai turi problemu ssu savęs vertinimu) o tavo įrašas apie narcisizmą tikrai išsamus ir įdomus, nes ši liga (kitaip ir nepavadinsi) yra plačiai išsikerojusi. Bet žmogus visada norėdamas turi galimybę į raktą iš šio užburto rato- tas raktas tai žinojimas. Pavyzdžiui- jei daugelis žmonių nugirstas žinias apie žmogaus prigimtį įtvirtintų ir paverstų savo nuostatomis, jei įtvirtintų nuostatą, kad visa tai ką mes matome yra tik holograma, kad viskas ko mus mokė sistema veikia atvirkščiai nei ta pati sistema tvirtino- pasaulyje turbūt prasidėtų dvasinis renesansas. Manu toks renesansas po truputį ir vyksta...

    AtsakytiPanaikinti